Eftersom efterfrågan på fritidshus har gått upp så har också priset på sommarstugor stigit. Men det är möjligt att skaffa sig en riktigt billig sommarstuga.

Titta över hela landet

Om du har en väldigt liten budget men stor längtan efter en sommarstuga så får du inte låsa dig vid en särskild geografisk plats. Visst, det är lättare att ha ett ställe som ligger i närheten av din bostadsort. Men om du bor i närheten av Stockholm eller Göteborg är det svårt att köpa en riktigt billig sommarstuga. Då kan det vara klokare att titta in mot landet, som Värmland eller Norrlands inland. Du behöver inte komma så väldigt långt norrut för att få möjlighet att köpa ett billigare hus på landet. Ett tips är att läsa tidningen Land för att få en större känsla för den underbara svenska landsbygden. Det bor människor över hela Sverige och det finns mysiga pärlor över hela vårt land.

Börja med en tomt

Det är billigare att köpa en tomt än att köpa en färdig stuga på en tomt. Om du blir erbjuden att köpa en mindre tomt där du kan ställa upp en friggebod kan det vara en god början på ditt sommarställe. När du letar efter tomt ska du utgå från möjlighet till bygglov, utsikt och hur mycket det kommer att kosta att dra in el. Du bör kolla upp bygglov innan du köper tomten, särskilt om tomten ligger nära vatten eller i fjällen. Många säljer tomter med bygglov, vilket är det absolut enklaste och bästa köpet. Du behöver dock inte installera el, utan kan ha en fullt fungerande stuga med solceller och gasol. Det finns både gasolkylskåp och spisar som ser riktigt snygga ut. Billigt och klimatsmart.

Stuga som byggsats

Om du har en tomt kan du köpa en stuga som byggsats och sätta upp den. Det är ofta det billigaste sättet att bygga en stuga. Lego för vuxna. Du beställer en stuga som levereras i bitar som du sedan får sätta ihop. De billigaste friggebodarna ligger på runt 15 000 kronor. Först måste du göra en markberedning, vilket kommer kosta dig mellan 5000-20 000 kronor. Du måste också köpa tak till stugan, vilket ligger på cirka 20 000 kronor. Du kan alltså sätta upp en alldeles egen stuga för ungefär 40 000 kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *