En fastighet definieras av en rättslig enhet av ett hus, villa eller större hus med fler rum som man man kan äga. De finns både företag och privatpersoner som kan äga en eller flera fastigheter. En fastighet innebär även ett avgränsat område som tillhör den fasta ägda byggnaden.

Att äga en privat fastighet

Att äga ett hus, även kallat villa, är definierat som en privatbostadsfastighet. Det räknas som en privatbostadsfastighet om närstående använder bostaden för permanentboende eller som fritidshus. Ett hus är en fastighet som alltid säljs med tillhörande fastighetsmark som kan variera i storlek. När man köper ett hus måste man betala årlig fastighetsavgift och fastighetsskatt. Om det handlar om ett småhus, betalar man 0,75 av hela taxeringsvärdet upp till takbeloppet. När man köper ett hus får man räkna med att stå för många kostnader själv när det kommer till renoveringar, eller uppgraderingar av interiör och annat. Något som finns i de flesta hem är innerdörrar av olika modeller och med flera funktioner. Om kan behöver lägga till en ny dörr i hemmet kan man köpa en smart och praktisk skjutdörr som passar för alla smaker! En privatägd fastighet kan vara en investering för framtiden, då husvärdet med tiden ofta ökar.

Investera i fastigheter

Som privatperson eller företag kan man även investera i fastigheter. Hur börjar man då investera i fastigheter som privatperson? Man kan börja med att köpa aktier i ett fastighetsbolag eller andelar i en fastighetsfond. Man kan även gå med i ett så kallat crowdfundingprojekt eller köpa en hyresfastighet. Det finns många bra och smarta tips på fastighetsinvestering och hur man ska gå tillväga. Har man ett litet kapital från början, är det aktier och fonder som gäller. Många vet att det är hårda regler kring fastighetsägande i Sverige. Då kan man komma runt problemet genom att investera i fastigheter utomlands med antingen lägenheter eller hus. Ett bra och hett tips när man investerar i fastigheter utomlands, är att investera endast i bostadsfastigheter i storstäder, inte i turistprojekt.

Om man har bestämt sig för att investera i fastigheter och vill köpa aktier, är det bra att känna till vilka aktier som finns ute på marknaden och vilka som rekommenderas. Det finns många

bra fastighetsaktier att investera i för en säker satsning. Innan man investerar aktier i ett fastighetsbolag, är det viktigt att kontrollera om bolaget har haft en stadig vinsttillväxt. Då är sannolikheten stor att bolaget kommer att ha en ökad tillväxt framöver. Väljer man aktier med hög avkastning, finns det stor chans till snabb vinst men risken är att aktien svänger snabbt upp och ned i värde. En aktie inom fastighetsbranschen med låg avkastning ger en tryggare vinst men långsammare förlopp av inkomstvinst.