När man är trött på stadens brus och livlighet, kan det vara en dröm att få flytta ut i en fastighet på landet. Att flytta ut i det gröna på landet, behöver inte betyda att man flyttar allt för långt bort från civilisationen. Bor man i Stockholm, kan man till exempel flytta ut till vackra områden som Sigtuna, eller varför inte ut till skärgården?

Prisvärda grönområden att flytta till

Om man vill flytta ut till en fastighet på landet, brukar det generellt sett ingå större tomter. Ett hus på landet behöver inte kosta lika mycket som ett hus på Lidingö eller Enskede. Stockholms län kan dock vara dyrare att bo i än om man flyttar till annan ort i Sverige. En av anledningarna att många fortfarande vill bo i huvudstaden, är för att många arbeten finns i Stockholm. Det finns dock även möjlighet till arbeten på annan ort och det handlar ofta om en omställning och att våga ta steget att flytta. Vill man veta vad priserna ligger på i olika län, finns det bra tips och kartläggning på billigaste fastigheterna runtom i Sverige. I Kopparberg som ligger cirka 18,3 mil från Stockholm, kan man finna ett hus med mark för bara 475 000 kr! Vill man flytta högre upp i norra Sverige, sjunker priserna rejält och man kan hitta stora hus med ofta mycket mer skogsmark. I områden som Luleå, Piteå eller till exempel Roknäs, får man mycket för pengarna och stora tomter! Vill man hellre hålla sig till Stockholm, kan man vara smart och köpa ett billigare fritidshus och göra om till en året-runtbostad! Köper man en liten fastighet som ett fritidshus med tomt eller ett större hus, behöver man kontrollera så att det inte finns något giftigt radon i fastigheten. Då kan man anlita professionella företaget https://radea.se/ och få en trygg radonkontroll och en eventuell sanering!

Bo miljövänligt på landet

Att bo med naturen utanför sin dörr, är både lugnande och mer hälsosamt. En fastighet på landet kan även byggas miljövänligt om man köper en tomt och väljer att bygga ett hus från grunden. Så kallade ekologiska hus eller Ecohus, är idag allt mer populära och dessutom en fördel för naturen och miljön. Många ekologiska hus ska uppfylla kraven på att ha naturvänliga byggmaterial, vara energisparande och ofta ha en design som får fastigheten att passa in med naturen. Ekoingenjören Sven Wadmans projekt är ett bra exempel och han har byggt ett unikt och åttakantigt ekohus i Jämtland med många, smarta funktioner.

Drömmer man om att flytta till Skärgården, kommer man få se en helt ny värld och uppleva lugnet mellan öarna. Att köpa en skärgårdtomt kan kosta en del, men vara en smart framtidsinvestering. Det finns en hel del bra tips och råd vid köp av en skärgårdsfastighet som man ska tänka på. Innan man bestämmer sig för att köpa en skärgårdsfastighet, ska man till exempel fundera på om man vill kunna komma till huset med båt eller bil. Man ska även kontrollera om det finns vatten och avlopp, samt om det är nära till service och matställen. Har man funnit sin drömfastighet i skärgården, är det bara att njuta av glittrande vatten och härliga båtturer i det svenska vattenparadiset!