Din bostadDin bostad

FastighetsköpFastighetsköp

Fem anledningar att skaffa fritidshus

Det är något särskilt med att ha ett fritidshus att besöka och tillbringa semestern vid. Att äga ett fritidshus är både en ekonomisk och mental investering. Det är skönt att ha ett ställe för att kunna återhämta sig, umgås med familjen och bara vara. Här kommer fem anledningar till varför du ska skaffa sommarstuga.

1# Det är roligt

Först och främst ska du skaffa sommarstuga för att det helt enkelt är roligt att ha ett hus att pyssla med. Det finns en anledning till att så många svenskar som 607 000 enligt SCB äger ett fritidshus i Sverige. Då är inte heller alla fritidshus medräknade. Vissa personer satsar på ett stort fritidshus, oftast för att huset är en gammal släktgård eller för att de vill ha en riktigt stor byggnad i fjällen. Medan andra har en friggebod två mil bort för bostadsorten. Att skaffa sommarstuga är något som verkligen förgyller livet.

2# Platsen för återhämtning

För många är sommarstugan en plats där de kan återhämta sig från jobb och vardagsliv. Eftersom du är där på semester och helger blir det alltid en speciell känsla att komma dit. Visst, det finns många som har fullt upp med olika bygg- och trädgårdsprojekt vid sommarstugan, men du väljer själv hur mycket du ska göra. Att bara komma hemifrån kan för många vara väldigt välgörande.

3# Familjen, släkten och vännerna

En sommarstuga blir ofta ett riktigt släkt- och familjeställe. Om ni bor i lägenhet kommer det vara svårare för både era vuxna barn och vänner att hälsa på er ett längre tag, än att besöka er i sommarstugan. Ni behöver inte ens ha en stor sommarstuga för att få massa besök. Ställ bara upp en husvagn eller en extra friggebod som har folk någonstans att sova. Sommarstugan är ofta en plats som folk återkommer till år efter år, under hela livet.

4# Ekonomisk investering

En sommarstuga kan också vara en god ekonomisk investering. Om du har en sommarstuga i fjällen eller skärgården så kan den mycket väl vara värd miljoner. Om du vill göra en investering kan just ett fritidshus vara ett bra fastighetsobjekt. Huset användas av er samtidigt som det växer i värde år från år. Även om du har en liten sommarstuga kan den inbringa ett ekonomiskt värde. Du kan hyra ut den på Airbnb eller på någon annan sajt och låta sommarstugan betala sig själv.

5# Någonstans att ta vägen

Ibland kan vi behöva någonstans att ta vägen, som under coronapandemin. Det finns en orsak till att efterfrågan på fritidshus har ökat så mycket under just coronapandemin. Med egen sommarstuga har du alltid ett ställe som du kan åka till. Om det har hänt någonting eller om du inte har möjlighet att åka på en utlandssemester.

Billigaste sommarstugan

Eftersom efterfrågan på fritidshus har gått upp så har också priset på sommarstugor stigit. Men det är möjligt att skaffa sig en riktigt billig sommarstuga.

Titta över hela landet

Om du har en väldigt liten budget men stor längtan efter en sommarstuga så får du inte låsa dig vid en särskild geografisk plats. Visst, det är lättare att ha ett ställe som ligger i närheten av din bostadsort. Men om du bor i närheten av Stockholm eller Göteborg är det svårt att köpa en riktigt billig sommarstuga. Då kan det vara klokare att titta in mot landet, som Värmland eller Norrlands inland. Du behöver inte komma så väldigt långt norrut för att få möjlighet att köpa ett billigare hus på landet. Ett tips är att läsa tidningen Land för att få en större känsla för den underbara svenska landsbygden. Det bor människor över hela Sverige och det finns mysiga pärlor över hela vårt land.

Börja med en tomt

Det är billigare att köpa en tomt än att köpa en färdig stuga på en tomt. Om du blir erbjuden att köpa en mindre tomt där du kan ställa upp en friggebod kan det vara en god början på ditt sommarställe. När du letar efter tomt ska du utgå från möjlighet till bygglov, utsikt och hur mycket det kommer att kosta att dra in el. Du bör kolla upp bygglov innan du köper tomten, särskilt om tomten ligger nära vatten eller i fjällen. Många säljer tomter med bygglov, vilket är det absolut enklaste och bästa köpet. Du behöver dock inte installera el, utan kan ha en fullt fungerande stuga med solceller och gasol. Det finns både gasolkylskåp och spisar som ser riktigt snygga ut. Billigt och klimatsmart.

Stuga som byggsats

Om du har en tomt kan du köpa en stuga som byggsats och sätta upp den. Det är ofta det billigaste sättet att bygga en stuga. Lego för vuxna. Du beställer en stuga som levereras i bitar som du sedan får sätta ihop. De billigaste friggebodarna ligger på runt 15 000 kronor. Först måste du göra en markberedning, vilket kommer kosta dig mellan 5000-20 000 kronor. Du måste också köpa tak till stugan, vilket ligger på cirka 20 000 kronor. Du kan alltså sätta upp en alldeles egen stuga för ungefär 40 000 kronor.

Hitta fritidshus kring Stockholm

Att hitta ett billigt fritidshus kring Stockholm kan vara riktigt svårt. Det är många som vill ha en sommarstuga i området.

Köpa sommarstuga

Det är spännande att vara på jakt efter en sommarstuga. Bor du i Stockholm är det skönt att hitta ett sommartorp som du kan besöka under helgen. Dock är konkurrensen väldigt stor och om du inte har så stor plånbok kan du behöva leta i en större radie. Ett tips är att du tar bilen, eller hyr en bil, och rester runt utanför Stockholm för att hitta mysiga platser där du skulle vilja ha din sommarstuga. Om du ska köpa en sommarstuga i stockholmstrakten får du räkna med att den kommer kosta över en miljon. Vissa fritidshus kostar upp mot 7 miljoner. Men då är det en färdig stuga med både indraget vatten, el och avloppssystem.

Köp en tomt och flytta ett hus

Ett annat sätt att få en stuga kring Stockholm är att köpa en tomt. Om du köpt en tomt kan du antingen bygga ett fritidshus själv, eller så flyttar du ett färdigt hus till platsen. Det finns fullt med hus över hela Sverige som är till salu och som du bokstavligen kan flytta. Kostnaden för att flytta ett hus kan vara billigare än att bygga helt nytt. Om du har en mindre tomt kan du leta efter friggebodar eller attefallshus som är till salu. Du kan köpa en stuga och frakta dit den med kranbil. Om du köpt en mindre byggnad kan du sedan bara bygga ut den eftersom. Genom att börja med en mindre stuga så kan du också hålla kostnaderna nere. Du bygger när du har nog mycket pengar på bankkontot.

Minska energiutsläppet

Alla hus släpper ut energi, vissa mer och andra mindre. Du kan göra mycket för att spara tusenlappar varje år genom att minska på din bostads energiutsläpp.

Fönster

Först och främst ska du se över dina fönster. Att byta ut gamla fönster till energisnåla och moderna fönster är initialt en stor kostnad, men i slutändan kommer du tjäna på det. Ditt hus kommer behöva mindre energi, alltså billigare elräkning, och du har också höjt värdet på din bostad. Du bör också kolla över både altandörren och ytterdörren. Är de gamla kan det vara dags att byta ut även dem.

Isoleringen

Om det var länge sedan huset blev renoverat kan det vara klokt att isolera om huset. Du kan se om huset drar mycket vid listorna. Om det drar mycket vid listorna betyder det att huset har dålig isolering. Du tar reda på vart huset släpper energi genom att titta på det utifrån på vinter, när det är minusgrader. Om det är ett parti som är mycket frostigt eller isigt, så är det tecken på att det läcker energi där. Du kan minska elkostnaderna genom att installera en kamin som du kan elda i när det är som kallast. Läs också Villaägarna så kommer du få många bra tips på hur du kan minska dina kostnader.

Köpa bostad Göteborg

Ska du köpa bostad i Göteborg? Göteborg är en mysig och populär stad, vilket medför att priserna blir högre och högre.

Bo i centrala Göteborg

Att bo i centrala Göteborg är mycket populärt. Göteborg är en skön stad med många restauranger, pubar och kaféer. Det är lätt att ta sig runt i staden med både buss och spårvagn. Om du bor centralt kan du lätt delta i kulturlivet och har nära till både shopping och intressanta event. Du kan se ditt lägenhetsköp som en investering. Även om inköpspriset kan kännas högt, så kommer bostaden troligtvis att öka i värde. Eftersom det också finns många studenter i Göteborg kan du hyra ut ett rum och låta bostadsrätten betala sig själv till viss del.

Köpa villa

Drömmer du däremot om att äga ett hus i Göteborg kan du antingen satsa på en förort, Göteborgs skärgård eller inåt landet. Om du vill bo så centralt som möjligt kan du köpa radhus, vilket ofta är billigare än en egen villa med tomt. Det är lätt att ta sig ut i naturen oavsett var du bor i Göteborg. Älskar havet? Då kan du bo i ett vackert hus längst med Bohusläns kust.

Fastighet som investering

För många svenskar är husköpet deras största investering. Att äga sitt eget hus är ett bra sätt att förbättra sin ekonomi, särskilt när du har betalat av alla lånen. Men du kan också investera i fastigheter och vara hyresvärd.

Äg ditt boende

Eftersom vi måste bo någonstans och även betala för det, är det klokt att äga sitt eget boende. Istället för att du varje månad betalar mellan 5000 – 20 000 kronor i hyra till en hyresvärd, så betalar du samma summa varje månad för att betala av på ditt bostadslån. Om du äger bostaden betalar du ju till sig själv. Din bostad är en investering utifrån flera synvinklar: du har ett objekt att sälja, du har en säkerhet när du ska ta ett lån och du kan hyra ut delar eller hela bostaden och få passiv inkomst.

Äga flera fastigheter

Om du verkligen vill investera i fastigheter ska du köpa flera bostadshus eller industrilokaler att hyra ut. Du är då företagare inom fastighetsbranschen. Då har du förvisso ett ansvar som hyresvärd, men du får samtidigt månatlig inkomst. Det finns personer som kan leva helt och hållet på intäkterna från sina fastigheter. Det kräver dock att du har flera stora fastigheter.

Bygga hus och sälja

Ett tredje sätt att investera i fastigheter är genom att köpa en tomt och bygga ett hus för att sälja. För att verkligen tjäna på det bör du vara snickarkunnig, helst äga ett snickariföretag. Att köpa tomter och bygga hus är särskilt lukrativt kring större städer som Stockholm, Malmö, Göteborg och Umeå.

Investera i skogsfastigheter

Sverige består till 70 procent av skog. Skogen har byggt upp vår nation och det är många som väljer att investera i skogsfastigheter.

Äga skog

Att äga skog är ett långsiktigt investeringsprojekt. Det är bra om du äger skog i ett område som du har en relation till. Det ger en mer levande landsbygd. Det är även roligare för jaktlagen om skogsägarna verkligen är engagerade i jakten och skogen. Om du bor i Östersund och har en sommarstuga utanför staden, så kan du med fördel leta efter en skogsfastighet kring din sommarstuga. Det kommer hjälpa dig att vara en mer aktiv ägare.

Inkomst på skogen

Om du längtar efter att bo på landet kan du med fördel köpa en skogsfastighet. Då har du egen ved och du kommer också kunna arbeta i din skog själv. Drömmer du om livet på landet och att äga skog kan du läsa tidningen Skogen och lära dig mer om hur du utvecklar din skog. Det finns många som bor på landet och som får inkomst på skogen genom att sälja ved, jaktkort, har sågverk eller som skapar något eget att sälja av träden.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna med det här formuläret!

granen.se – Allt om fastigheter, fritidshus och bostädergranen.se – Allt om fastigheter, fritidshus och bostäder