För många svenskar är husköpet deras största investering. Att äga sitt eget hus är ett bra sätt att förbättra sin ekonomi, särskilt när du har betalat av alla lånen. Men du kan också investera i fastigheter och vara hyresvärd.

Äg ditt boende

Eftersom vi måste bo någonstans och även betala för det, är det klokt att äga sitt eget boende. Istället för att du varje månad betalar mellan 5000 – 20 000 kronor i hyra till en hyresvärd, så betalar du samma summa varje månad för att betala av på ditt bostadslån. Om du äger bostaden betalar du ju till sig själv. Din bostad är en investering utifrån flera synvinklar: du har ett objekt att sälja, du har en säkerhet när du ska ta ett lån och du kan hyra ut delar eller hela bostaden och få passiv inkomst.

Äga flera fastigheter

Om du verkligen vill investera i fastigheter ska du köpa flera bostadshus eller industrilokaler att hyra ut. Du är då företagare inom fastighetsbranschen. Då har du förvisso ett ansvar som hyresvärd, men du får samtidigt månatlig inkomst. Det finns personer som kan leva helt och hållet på intäkterna från sina fastigheter. Det kräver dock att du har flera stora fastigheter.

Bygga hus och sälja

Ett tredje sätt att investera i fastigheter är genom att köpa en tomt och bygga ett hus för att sälja. För att verkligen tjäna på det bör du vara snickarkunnig, helst äga ett snickariföretag. Att köpa tomter och bygga hus är särskilt lukrativt kring större städer som Stockholm, Malmö, Göteborg och Umeå.