Att köpa en fastighet, oavsett om det handlar om ett permanentboende eller ett fritidshus, kan kosta en hel del. Det går att komma ner i pris men en billigare fastighet kan ha både för- och nackdelar.

Hitta en billig fastighet

Den främsta fördelen med att köpa en fastighet till ett lägre pris är förstås att prislappen är låg. Ett lågt pris på en fastighet brukar bero på var den ligger och i vilket skick huset är i. Obebyggda tomter eller tomter med fallfärdiga hus är mycket billigare än hus av god standard. Prisnivån beror även på hur stort huset är och om det är nyrenoverat eller har en sliten inredning.

Även saker som elanslutning, avlopp och vattenledningar påverkar priset. Är du ute efter ett fritidshus där du vill kunna varva ner och koppla av från omvärlden kan ett hus utan elledningar vara en bra idé. På så sätt kan du få ner priset ordentligt. För att kunna laga mat och ha kylskåp går det att istället använda spis och kyl som drivs med gasol. Tänk på att gasoltuberna måste förvaras säkert för att undvika olyckor. Investera gärna i ett gasolskåp med brandklassning från Secura där du kan förvara tuberna på ett tryggt sätt.

Läget är det som brukar ha störst påverkan på kostnaden för en fastighet. Attraktiva områden nära havet i storstadsområden är alltid dyra, även om huset är i dåligt skick. På landsbygden, långt från närmaste stad, kan du däremot hitta ett riktigt fint hus till ett lågt pris.

Tänk på att billigt kan bli dyrt

Även om prislappen är attraktiv behöver det inte betyda att fastigheten kommer att vara billig på lång sikt. För att huset verkligen ska vara prisvärt för dig finns det några frågor som är viktiga att fundera på:

  • Hur mycket av renovering och byggnation kan du göra på egen hand?
  • Var får huset ligga? Långa pendlingsavstånd kan göra att transportkostnaden äter upp det billiga priset.
  • Hur dyra är renoveringarna som behöver göras? Att måla om är billigare än om grunden måste dräneras och taket läggas om.
  • Är det värt att bo mera spartanskt eller mindre eller värdesätter du bekvämlighet mer än att få ett billigt hus?

Det dyraste när det gäller husbygge och renovering brukar vara arbetskostnaden för hantverkare. Har du utmärkta snickarkunskaper, tid och möjlighet att ägna fritiden åt att bygga kommer det att löna sig att köpa en billig fastighet och renovera den på egen hand. Planerar du däremot att leja ut det mesta av jobbet kan huset bli dyrare än om du hade köpt ett dyrare. Tänk därför på att räkna på vad som är mest prisvärt innan köpet av fastigheten.