Som villaägare är det smart att se över elförbrukningen. Det finns mycket som du kan göra för att spara tusenlappar, både genom att minska på själva elförbrukningen, se över ditt elavtal och installera en kamin eller en luftvärmepump.

Din elleverantör

Det första du behöver göra är att se över ditt elavtal. De flesta av oss vill både ha billig och förnyelsebar energi. Ibland kan det kännas som en ekonomisk motsättning, men det är möjligt att både vara klimatsmart och spara tusenlappar. Genom att byta till https://tibber.com/se/ får du 100 procent förnyelsebar el till inköpspris och en smart app där du enkelt analyserar din elförbrukning. Det kommer att hjälpa dig att sänka din elförbrukning. Genom att ha koll på både hur mycket el hushållet förbrukar och när på dygnet du förbrukar mest el, så kan du göra smarta val som du snabbt kommer att märka i plånboken.

Installera extern värmekälla

Det är också klokt att investera i en extern värmekälla som en kamin eller en luftvärmepump. Eller både ock. En kamin ger en skön och behaglig värme och är också bra vid strömavbrott. Dock måste du elda i kaminen för att få värmen. En luftvärmepump går på el, men hjälper dig ändå att sänka husets energiförbrukning. Luftvärmepumpen ger också en behaglig inomhustemperatur och cirkulation. Med Tibbers elavtal i kombination med en luftvärmepump samt en kamin så kommer du ha det gott och varmt, samtidigt som du är klimatsmart och sparar tusenlappar om året. Du kan också minska energiutsläppet genom att se över isoleringen. Är det ett äldre hus finns det en risk att huset läcker värme – det vill säga pengar.

Sänk inomhustemperaturen

Visst är det härligt att ha det riktigt gott och varmt inomhus, men du kan spara många kronor genom att sänka temperaturen. Du behöver inte ens sänka den så mycket, utan bara 0,5-1 grad kan göra mycket på din årsförbrukning. När du ska sänka inomhustemperaturen är det klokt att göra det i små steg, särskilt om du har familj. Det finns en risk att dina barn protesterar om det plötsligt blir mycket kallare. Börja med att sänka en halv grad. Då kommer era kroppar att vänja sig. En månad senare sänker du en halv grad till. Glöm inte att köpa sköna tofflor och att lägga en skön och mjuk matta framför soffan i vardagsrummet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *